Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Linux - Η δική σας διανομή

Με τη βοήθεια του SUSE studio δηµιουργήστε τη δική σας customized διανοµή Linux
Οι διαθέσιµες διανοµές Linux είναι πραγµατικά αµέτρητες και καθεµία προσπαθεί να έχει το δικό της χαρακτήρα µε στόχο να αποκτήσει το δικό της κοινό. Τι καλύτερο, όµως, από τη διανοµή Linux στην οποία εσείς θα επιλέξετε αυτά ακριβώς τα κοµµάτια του λογισµικού που χρειάζεστε; Αν, λοιπόν, πιστεύετε ότι µπορείτε να δηµιουργήσετε για τις ανάγκες σας µια καλύτερη διανοµή από τις ήδη υπάρχουσες, το SUSE Studio [Δωρεάν, susestudio.com] είναι µια online υπηρεσία η οποία θα σας βοηθήσει να κάνετε αυτό ακριβώς.

ΕΠΙΛΟΓΗ TEMPLATE
Για να χρησιµοποιήσετε την υπηρεσία SUSE Studio, θα χρειαστεί να εγγραφείτε σε αυτή αρχικά και να περιµένετε και την ανάλογη πρόσκληση για τη χρήση της. Μη σας τροµάζει αυτό, χρονικά τουλάχιστον, αφού η διαδικασία εγγραφής είναι ιδιαίτερα απλή. Από την κεντρική σελίδα της υπηρεσίας επιλέγετε από επάνω αριστερά Create account/Sign In και στην επόµενη σελίδα είτε κάνετε login, εφόσον έχετε ήδη λογαριασµό SUSE Studio, είτε απλώς πληκτρολογείτε το email σας και πατάτε το πλήκτρο Request invitation. Στα επόµενα δέκα λεπτά θα σας σταλεί η πρόσκληση, οπότε µπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιµοποιείτε την υπηρεσία. Κάντε login µε το email το οποίο δηλώσατε και θα βρεθείτε στην αρχική σελίδα του SUSE Studio. Εκεί µπορείτε να επιλέξετε το βασικό template για τη διανοµή [εικ. 1]. Θα βρείτε επιλογές για το openSUSE 11.2, το SUSE Linux Enterprise 11 SP1 και το SUSE Linux Enterprise 10. Η προεπιλογή είναι για openSUSE 11.2 και περιβάλλον just enough OS [jeOS], αλλά µπορείτε να επιλέξετε την έκδοση Server, το Minimal X, για ένα βασικό γραφικό περιβάλλον, ή τα GNOME desktop και KDE 4 desktop, ανάλογα µε την έκδοση. Όσον αφορά στο SUSE Linux Enterprise 10, υπάρχει η επιλογή του παλαιότερου KDE 3 desktop. Παρακάτω θα βρείτε επιλογή της αρχιτεκτονικής, αν δηλαδή η διανοµή σας θα είναι 32-bit ή 64-bit. Τέλος, µπορείτε να ορίσετε και ένα όνοµα, το οποίο όµως έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε αργότερα.
ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ
Αφού ολοκληρώσατε τις βασικές επιλογές σας για τη διανοµή, στην επόµενη σελίδα θα βρείτε τις επιπλέον ρυθµίσεις της διανοµής σας, οι οποίες είναι πολλές και θα πρέπει να τις εξερευνήσετε µία προς µία, έτσι ώστε να γίνει όσο περισσότερο customized µπορεί, µε βάση πάντα τις ανάγκες σας. Σηµειώστε σε αυτό το σηµείο ότι η online υπηρεσία του SUSE studio σάς παρέχει χώρο online µέχρι και 15GB για να δηµιουργήσετε τη διανοµή σας, χώρος ικανοποιητικός για τους περισσότερους. Στα αριστερά της σελίδας θα δείτε κάτω από το όνοµα που επιλέξατε για τη διανοµή σας -PC Mag KDE 4 desktop, στην περίπτωσή µας- το εικονίδιο µε το λογότυπο της SUSE [πατώντας το οδηγείστε στη σελίδα Personalize look and feel] και από κάτω βασικές πληροφορίες για τη διανοµή στην τρέχουσα φάση της. Με τις επιλογές που κάναµε παραπάνω, η δική µας διανοµή στην παρούσα φάση έχει µέγεθος 1,1GB και download size 370MB [εικ. 2].

ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΩ
Για το customize της διανοµής σας υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές και θα πρέπει να ελέγξετε και να αλλάξετε αυτές που θα κάνουν τη διαφορά και θα σας εξυπηρετήσουν καλύτερα. Ξεκινώντας από την καρτέλα Software, θα βρείτε τα πακέτα εγκατάστασης εφαρµογών που έχουν επιλεγεί αυτόµατα. Εδώ, λοιπόν, µπορείτε να αφαιρέσετε και να προσθέσετε κατά βούληση πακέτα, έτσι ώστε η διανοµή να διαθέτει αυτά ακριβώς που χρειάζεστε. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε στο µέγεθος των πακέτων, καθώς όσο µεγαλύτερα είναι, τόσο αυξάνει και το µέγεθος της διανοµής [εικ. 3]. Αφού ολοκληρώσετε τις επιλογές από το πολύ µεγάλο repository εφαρµογών, συνεχίζετε στην καρτέλα Configuration. Εδώ υπάρχουν αρκετές επιλογές, µε πρώτη την General. Επιλέγετε αρχικά την προεπιλεγµένη γλώσσα του λειτουργικού συστήµατος και την αντίστοιχη για το keyboard layout. Στη συνέχεια διαλέγετε την προεπιλεγµένη ζώνη ώρας µε περιοχή, στην περίπτωσή µας Europe και Greece. Παρακάτω θα δείτε επιλογές για τη ρύθµιση του τοπικού δικτύου. Μπορείτε είτε να το αφήσετε χωρίς ρύθµιση, ή να επιλέξετε τη ρύθµισή του κατά την πρώτη εκκίνηση, ή να διαλέξετε τη χειροκίνητη ρύθµισή του, ή να ορίσετε ότι είστε σε δίκτυο µε DHCP, είτε τέλος να γίνει χρήση του NetworkManager για τη ρύθµισή του.
Στη συνέχεια θα βρείτε επιλογές για το ενσωµατωµένο firewall. Μπορείτε αρχικά να το ενεργοποιήσετε και σε δεύτερη φάση έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε ανοικτή τη θύρα 22 για SSH και τις θύρες 80 και 443 για HTTP browsing. Τέλος, ορίζονται χρήστες, passwords για αυτούς, home directories, group που θα ανήκουν και shell. Στην επόµενη επιλογή της καρτέλας Configuration, την Personalize, µπορείτε να ορίσετε δικό σας logo, background και να δείτε σε live preview πώς θα εµφανίζονται [εικ. 4]. Επόµενη επιλογή, το Startup, όπου ορίζετε σε ποιο επίπεδο runlevel θα ξεκινά η διανοµή σας [επιλέξαµε το 5, το οποίο είναι Graphical Login], και παρακάτω µπορείτε να ορίσετε ακόµα και τη δική σας EULA για τους χρήστες που θα επιλέξουν τη διανοµή σας.
Στην επόµενη επιλογή, Server, µπορείτε να καθορίσετε αν θα οργανωθεί κάποια βάση δεδοµένων, είτε η PostgreSQL είτε η MySQL. Στην επιλογή Desktop ορίζετε αν κάποιος χρήστης θα µπορεί να κάνει αυτόµατα login -εκτός του root- και επίσης να προσθέσετε εφαρµογές που θα εκτελούνται αυτόµατα κατά την εκκίνηση. Προτελευταία επιλογή, η Appliance, στην οποία υπάρχουν ρυθµίσεις για την καλύτερη διαχείριση του LiveCD/DVD που θα φτιάξετε, του LVM [Logical Volume Manager] και επιλογές για το αν θα ενσωµατωθεί π.χ. ο installer στο LiveCD/DVD σας. Οι φίλοι τού command line θα βρουν και επιλογή να προσθέσουν τα δικά τους script. Στην επόµενη καρτέλα, Files, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε τα δικά σας αρχεία σε συγκεκριµένους φακέλους.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΕΤΟΙΜΟ
Ήρθε η ώρα να γράψετε σε οπτικό δίσκο ή σε USB stick τη διανοµή που δηµιουργήσατε. Στην τελευταία καρτέλα, Build, επιλέγετε µεταξύ Live CD/DVD iso image, USB stick/Hard disk image, VMWare/VirtualBox και Xen guest [εικ. 5]. Αν χρειάζεστε παραπάνω από ένα από τα διαθέσιµα formats, απλώς επιλέγετε τα επιπλέον που βρίσκονται από κάτω και γράφετε και την έκδοσή της, µε προεπιλογή την 0.0.1. Πατώντας το πλήκτρο Build, ξεκινά η διαδικασία δηµιουργίας του αρχείου µε τη διανοµή σας [εικ. 6]. Μόλις ολοκληρωθεί, θα δείτε δύο διαθέσιµες επιλογές, την Testdrive, µε την οποία µπορείτε να δοκιµάσετε για µία ώρα τη διανοµή online σε virtual machine, και την Download, για να την πάρετε επιτέλους στα χέρια σας.


Ξέρατε Ότι
Με την εφαρµογή APTonCD [Δωρεάν, aptoncd.sourceforge.net] έχετε τη δυνατότητα να δηµιουργήσετε από το γραφικό περιβάλλον ένα αντίγραφο έτοιµο για εγκατάσταση της δικής σας διανοµής Linux, µαζί µε όλες τις εγκατεστηµένες εφαρµογές και ρυθµίσεις που έχετε κάνει.

http://e-pcmag.gr/doit/i-diki-sas-dianomi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου