Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

TIP : Ψάξε, δε θα το βρεις...

Κρύψτε από τα αδιάκριτα µάτια τους δίσκους που δε θέλετε να φαίνονται
Εφόσον µοιράζεστε τον υπολογιστή σας µε τρίτους, σίγουρα κάποιες φορές θα θέλατε να είχατε κρυµµένους κάποιους συγκεκριµένους δίσκους [και όχι απλώς προστατευµένους µε κωδικό], οι οποίοι περιέχουν προσωπικά αρχεία και δε θέλετε να εµφανίζονται πουθενά στα Windows παρά µόνο όταν εσείς τους χρειαστείτε, έτσι ώστε να δείτε και τα αρχεία σας. Με το NoDrives Manager [nodrvman.sourceforge.net], µια δωρεάν εφαρµογή ανοικτού κώδικα, µπορείτε επιτέλους να κάνετε αυτό που τόσο καιρό ονειρευόσασταν.
Το NoDrives Manager αλλάζει τη Registry του συστήµατος, έτσι ώστε να µην εµφανίζονται τα drives που εσείς θα επιλέξετε, χωρίς όµως να ακυρώνει την πρόσβαση σε αυτά.


ΣΤΑ ΦΑΝΕΡΑ
Η εγκατάσταση της εφαρµογής είναι ιδιαίτερα απλή, µια τυπική εγκατάσταση εφαρµογής Windows. Αφού ολοκληρωθεί στην επιφάνεια εργασίας, θα βρείτε το εικονίδιό της, το οποίο θα σας οδηγήσει στο απλό περιβάλλον εργασίας της εφαρµογής [εικ. 1]. Εκεί θα βρείτε όλα τα drives, τα οποία εµφανίζονται κανονικά στο My Computer αλλά και στον Windows Explorer. Επειδή, όµως,
τα Windows δίνουν στους δίσκους ένα όνοµα από γράµµα του λατινικού αλφαβήτου, εκεί θα δείτε όλα τα διαθέσιµα γράµµατα.
ΚΡΥΨΟΥ, ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΒΡΩ
Ανοίγοντας το δικό µας My Computer, βλέπουµε ότι υπάρχουν δύο σκληροί δίσκοι, ο C και ο D [εικ. 2]. Έστω, λοιπόν, ότι τα δεδοµένα που θέλετε να κρατήσετε µόνο για εσάς και δε θέλετε να φαίνονται σε τρίτους, βρίσκονται στο σκληρό δίσκο D. Τότε πολύ απλά θα ενεργοποιήσετε στο NoDrives Manager το D. Αµέσως θα δείτε ότι οι τιµές για το Binary και το Decimal, οι οποίες και θα καταχωρηθούν στη Registry στα αντίστοιχα κλειδιά, τοποθετούνται αυτόµατα από την εφαρµογή. Για να γίνει η καταχώρηση στη Registry του συστήµατός σας, πατήστε το πλήκτρο Save changes και θα εµφανιστεί το παράθυρο που µας πληροφορεί ότι η καταχώρηση έγινε κανονικά και θα πρέπει να κάνουµε είτε log off και στη συνέχεια log on στο λογαριασµό µας, είτε να κλείσουµε και να ανοίξουµε εκ νέου τη διεργασία explorer.exe από τον Task Manager των Windows, ώστε να φορτωθούν και πάλι στη µνήµη όσα κοµµάτια της Registry αφορούν στην αλλαγή που πραγµατοποιήσαµε [εικ. 3]. Αφού κάνετε το απαραίτητο log off και log on µε το λογαριασµό σας στο σύστηµα, ο D δίσκος δε θα βρίσκεται στο My Computer [εικ. 4]. Σηµειώστε εδώ ότι αν αποεπιλέξετε ένα δίσκο, αποθηκεύσετε και πάλι τις ρυθµίσεις και κάνετε log off και log on, αντιστρέφεται άµεσα η διαδικασία που ξεκίνησε η εφαρµογή.
ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
Ο δίσκος D έχει κρυφτεί από τα αδιάκριτα βλέµµατα τρίτων, αλλά παραµένει κανονικά στο σύστηµά σας, απλώς αυτό φαίνεται να τον αγνοεί. Τον αγνοεί µέχρι εµείς να τον ζητήσουµε, και για να το κάνουµε αυτό πολύ εύκολα, πάµε στο Start, επιλέγουµε Run και στο πεδίο Open: γράφουµε D: και πατάµε το ΟΚ. Ως διά µαγείας ανοίγει ένα παράθυρο του Windows Explorer µε τα περιεχόµενα του δίσκου µας, στα οποία έχουµε κανονικά πρόσβαση. Όπως καταλάβατε, θα εµφανιστεί ο κρυµµένος δίσκος µόνο όταν εµείς το ζητήσουµε από το σύστηµά µας. Έτσι, µας προστατεύει σε µεγάλο βαθµό από όσους θέλουν να κοιτάξουν εκεί που δεν πρέπει.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου